Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο άνω του 2% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά από δύο μέρες απωλειών με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,67% στις 367 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 2,39% στις 5.937 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 2,01% στις 13.100 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,79% στις 5.053 μονάδες.

Στο μεταξύ, πέμπτο διαδοχικό μήνα βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Φεβρουάριο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, o δείκτης Sentix ανήλθε στο -0,8% από -13,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης του πρακτορείου για -10,5.

Η μέτρηση που αφορά την τρέχουσα αποτίμηση ενισχύθηκε στο -33,0 μονάδες από -41,3 τον Αύγουστο, στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάρτιο.

Επιπλέον, λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, προκαλώντας ερωτήματα για το αν η πρόσφατη ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ξεμένει από… καύσιμα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μηνιαία άνοδος κατά 1,2% της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, που ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 4,8%.

Η Αρχή αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τη βιομηχανική παραγωγή του Ιουνίου, στο 9,3%, αλλά ενημέρωσε ότι η παραγωγή του τομέα μεταποίησης παρέμεινε 10% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παράλληλα, με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τα τέλη του 2016 αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, μετά την περικοπή φόρων για τις αγορές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν κατά 5,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Halifax, φτάνοντας κατά μέσο όρο στις 245.700 βρετανικές λίρες, που είναι και η υψηλότερη ονομαστική τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,6%.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες για τη νέα σχέση που θα αποκτήσει η Βρετανία με την ΕΕ από το 2021, εισήλθαν σήμερα σε νέα κρίση, μετά την προειδοποίηση του Λονδίνου προς το Μπλοκ ότι ουσιαστικά μπορεί να παρακάμψει βασικά μέρη της συμφωνίας αποχώρησης, εάν το Μπλοκ δεν συμφωνήσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, σε μια συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως “είναι αποφασισμένη να καταλήξει γρήγορα σε μια συμφωνία με τη Βρετανία, για τη μελλοντική οικονομική και εμπορική σχέση τους, όμως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό”.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,6% στα 39,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.936 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1823 από 1,1841 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v