Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι Κεντρικές Τράπεζες. Άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές στον απόηχο των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Ειδικότερα, μάλλον δεν ικανοποίησε τους επενδυτές το σήμα της Fed ότι θα διατηρήσει μηδενικά επιτόκια έως και το τέλος του 2023.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed τονίζει ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική» μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Στο μεταξύ, σταθερά διατήρησε τα επιτόκια, στο 0,1%, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) την Πέμπτη, ενώ άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 745 δισ. βρετανικές λίρες (966 δισ. δολάρια).

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν 9-0 για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο σημείο και 9-0 υπέρ του να μη γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η πολιτική της θα διατηρηθεί σταθερή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Πολλοί από αυτούς λένε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Νοέμβριο.

Επιπλέον, υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκαν καθοδικά κατά 0,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε αρνητικά (-0,2%) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,51% στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,47% στις 6.049 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 13.208 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 5.039 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 40,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1% στα 1.951 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1827 από 1,1817 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v