Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Υψηλότερα κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι. Άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και στο Brexit.

Ειδικότερα, κατά 6,6% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ είναι γενικά σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη 6,7%, μετά την αύξηση κατά 8,7% του Ιουνίου.

Κατά 0,1% υποχώρησαν σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σε εθνικούς όρους, και κατά 0,2% σε μηνιαία εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Και τα δύο αποτελέσματα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε εθνικούς όρους, ενώ υποχώρησαν κατά 0,1% σε εναρμονισμένη βάση, επίσης σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.

Στο μεταξύ, εντείνει τις προετοιμασίες της Ευρωπαϊκή Ενωση την Παρασκευή για ένα ταραχώδες τέλος στο τετραετές… έπος του Brexit. Ανώτεροι αξιωματούχοι θα ενημερώσουν τα 27 μέλη της ΕΕ για το σχέδιο του Βρετανού Πρωθυπουργού να σπάσει τη συμφωνία διαζυγίου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε μία από τις πιο ασυνήθιστες στροφές που έχει κάνει η Βρετανία από το δημοψήφισμα του 2016, δήλωσε ρητά αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, μη εφαρμόζοντας κάποια τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε τον Ιανουάριο.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,13% στις 367 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 6.032 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,05% στις 13.202 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,2% στις 5.034 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 37,45 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.957 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1851 από 1,1816 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v