Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακή πτώση για τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Υψηλότερα ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι. Άνοδος για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξανάρχισαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) έκρινε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν.

Οι δοκιμές είχαν διακοπεί μετά την ανεξήγητη ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους εθελοντές. Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ωστόσο, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές να συνεχιστούν οι δοκιμές.

Στο μεταξύ, η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και η καταναλωτική δαπάνη ανέκαμψαν μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, όπως ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η δραστηριότητα κινείται τώρα σε επίπεδο 5% χαμηλότερο από τα κανονικά, κάτι που σημαίνει μία εκτίναξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την πρωτοφανή πτώση του κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Έτσι, η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% για το σύνολο του 2020, που θα είναι η χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο, αλλά μικρότερη από το 10,3% που αναμενόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Στο εταιρικό μέτωπο, το Euronext ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά για εξαγορά του Ιταλικού Χρηματιστηρίου Borsa Italiana από το LSE. Το Πανευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι η προσφορά λαμβάνει χώρα μαζί με τις Ιταλικές Τράπεζες Intesa Sanpaolo και Cassa Depositi e Prestiti Equity.

Προσφορά για το Ιταλικό Χρηματιστήριο υπέβαλε την Παρασκευή και το Deutsche Boerse.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,15% στις 368 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,1% στις 6.026 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 13.193 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 5.057 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 37,14 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1% στα 1.970 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1886 από 1,1848 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v