Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,3%, το Παρίσι κινείται σταθεροποιητικά, η Μαδρίτη ενισχύεται ελαφρώς όπως και το Μιλάνο. Στο επίκεντρο το πρώτο debate Τραμπ-Μπάιντεν, το Brexit και η πανδημία κορωνοϊού.

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Το debate των υποψήφιων Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στο επίκεντρο των επενδυτών την Τετάρτη.

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυΐας πάνω σου»: Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στην πρώτη τους τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, στο οποίο τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. 

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Στο προσκήνιο και οι νέες διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ για το Brexit, ενώ η προσεκτική κίνηση στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έρχεται μετά τις επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 3,1% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Αύγουστο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Toν Ιούλιο είχαν υποχωρήσει 0,2%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο 0,5%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,7%, μετά την ανοδικά αναθεωρημένη αύξηση κατά 5,0% του Ιουλίου. 

Κατά 21,5% βυθίστηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πτώση ήταν 19,8% -η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση που έχει καταγράψει η βρετανική οικονομία από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1955. Όπως ενημέρωσε η Στατιστική Αρχή, το αποτέλεσμα είναι λιγότερο από την αρχική εκτίμηση για βουτιά 20,4%.

Να μειώσει κατά 9.000 τις θέσεις εργασίας ή κατά 10% το εργατικό δυναμικό της σχεδιάζει η Royal Dutch Shell, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ως μέρος μίας μεγάλης στροφής του πετρελαϊκού γίγαντα προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με το Reuters, η Shell είχε 83.000 εργαζομένους στα τέλη του 2019. Η αναδιοργάνωση θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 2 δισ. – 2,5 δισ. δολαρίων έως το 2022.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1%, το Λονδίνο ενισχύεται 0,3%, το Παρίσι κινείται σταθεροποιητικά, η Μαδρίτη ενισχύεται ελαφρώς όπως και το Μιλάνο. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1%, στο 1,173 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v