Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι ενώ υποχώρησε ο γερμανικός δείκτης DAX 30. Πτώση 2,9% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Προβληματισμό προκάλεσε στις ευρωαγορές η γνωστοποίηση του Ντόναλτ Τραμπ ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

«Ξεκινάμε αμέσως, την καραντίνα και τη διαδικασία ανάρρωσης. Θα το περάσουμε αυτό μαζί», έγραψε στο twitter.

«Είναι καλά», διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ. Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Στο μεταξύ, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 4 ετών και περισσότερο υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, κινούμενες σε πιο βαθύ αρνητικό έδαφος από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ετήσια πτώση 0,2%. Η αρνητική κίνηση του δείκτη ήταν η πιο μεγάλη από τον Απρίλιο του 2016, όταν επίσης ο πληθωρισμός ήταν στο -0,3%.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε σήμερα ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, την οποία εκπόνησε η ομάδα δράσης υψηλού επιπέδου του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας και ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή – η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει. Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει μετρητά.

O δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,25% στις 362 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,39% στις 5.902 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 12.689 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη μόλις 0,02% στις 4.824 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 2,9% στα 37,63 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.906 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1707 από 1,1747 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v