Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον δείκτη DAX 30 (+1,1%) να κερδίζει τις εντυπώσεις. «Άλμα» 6,8% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τις αναφορές για βελτίωση της κατάστασης της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ από την ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί.

Ο Τραμπ παραμένει απύρετος από το πρωί της Παρασκευής, οι ζωτικοί του δείκτες είναι καλοί και ηπατική και η νεφρική λειτουργία κανονικές, ενώ έλαβε και δεύτερη δόση της αγωγής με Remdesivir.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διακομίστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο αφού παρουσίασε «ήπια» — σύμφωνα με τους γιατρούς του — συμπτώματα της COVID-19, διαβεβαίωσε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter το βράδυ του Σαββάτου πως αισθάνεται «πολύ καλύτερα» και υποσχέθηκε πως «θα επιστρέψει σύντομα» στην Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ, επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, «βαδίζοντας» προς την στασιμότητα.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ΙHS Markit, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών τον περασμένο μήνα, στις 50,4 μονάδες, από 51,9 τον Αύγουστο. Η τελική μέτρηση είναι ελαφρώς καλύτερη από τα προκαταρκτικά στοιχεία των 50,1 μονάδων.

Επιπλέον, κατά 4,4% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών-μελών, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 3,8% σε μηνιαία βάση.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,7% στην Ευρωζώνη και κατά 3,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,81% στις 365 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,69% στις 5.942 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 1,10% στις 12.828 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 4.871 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «άλμα» 6,8% στα 39,61 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,7% στα 1.921 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1786 από 1,1718 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v