Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδος για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 μετά από τέσσερις μέρες απωλειών. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μετά τη δήλωση της Νάνσι Πελόζι ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον κοντά.

Στο μεταξύ, προβλημάτισαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, κατέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο.
Οπως μεταδίδει το Reuters ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (PMI) που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 50,4 που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. Περνάει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Το αποτέλεσμα επιβαρύνεται από τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς ο ΡΜΙ στον τομέα βυθίστηκε στις 46,2 μονάδες από 48,0 - χαμηλότερα από τις προσδοκίες για πιο μέτρια πτώση στις 47,0 μονάδες.

Επιπλέον, η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα ανέβασε ταχύτητα για τον τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αλλά ενώ ο τομέας της μεταποίησης επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό, η δραστηριότητα των υπηρεσιών μειώθηκε, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λειτουργεί με δύο ταχύτητες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος PMI της Markit, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομίας, υποχώρησε στις 54,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε την εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν μείωση στις 53,2 μονάδες και ήταν πολύ πάνω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα ανακοίνωσε η τράπεζα Barclays καθώς τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στις 661 εκατ. στερλίνες από 237,5 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παράλληλα, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σημειώσει πραγματική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες του Brexit και μια συμφωνία είναι δυνατή αλλά εάν το μπλοκ δεν καταλήξει σε μια συμφωνία, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς κάποια διευθέτηση, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας.

«Είμαστε σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ – έχουμε σημειώσει πραγματική πρόοδο», δήλωσε η Τρας. «Θέλουμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία με την ΕΕ, μια συμφωνία σαν αυτή που έχουμε με τον Καναδά, το οποίο θεωρούμε ότι είναι απολύτως λογικό».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,62% στις 362 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,29% στις 5.860 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,82% στις 12.645 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,2% στις 4.909 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 40,43 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.899 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1841 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v