Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φανκφούρτη χάνει 2,1% -ο DAX υποχωρεί 265 μονάδες- το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,1%, ενώ το Μιλάνο υποχωρεί 0,4%. Αρνητικά τα futures της Wall. Boυτιά 19% για τη μετοχή της γερμανικής SAP.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απαισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και το αδιέξοδο στις ΗΠΑ όσον αφορά το νέο πακέτο οικονομικής τόνωσης.

Η Φανκφούρτη χάνει 2,1%  -ο DAX υποχωρεί 265 μονάδες- το Λονδίνο 0,1%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη ενισχύεται 0,1%, ενώ το Μιλάνο υποχωρεί 0,4%.

Αρνητικά τα futures της Wall (-0,8% και για τους τρεις δείκτες). Ο Dow έχανε νωρίτερα πάνω από 300 μονάδες.

Βουτιά 19% σημειώνουν οι μετοχές του γερμανικού ομίλου παραγωγής λογισμικού SAP, αφότου ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η χρηματιστηριακή του αξία υποχωρεί κατά 25 δισ. ευρώ (30 δισ. δολάρια) τη Δευτέρα.   

Η εταιρεία, η οποία μείωσε την πρόβλεψη εσόδων για το 2020, είδε την κεφαλαιοποίησή της να πέφτει από τα 125 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ενώ παίρνει τον δρόμο για τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 12 ετών. Η εταιρεία εγκαταλείπει τους μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας και προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό,τι ανέμενε για να ανακάμψει από την πανδημία.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας επιβαρύνει το κλίμα. Εφιαλτική πρόβλεψη κάνει λόγο ακόμα και για 100.000 κρούσματα ημερησίως στη Γαλλία. Η χώρα μπορεί να έχει διπλάσιο αριθμό από αυτόν που δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία, δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό RTL ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία της Covid-19.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία κλείνει καφέ και εστιατόρια από τις 6 το απόγευμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, παρουσίασε τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Επιβεβαιώνεται ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν, από αύριο, στις 6 το απόγευμα. Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away». 

Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.

Παράλληλα, η Ισπανία προχωράει σε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση κηρύσσει εκ νέου την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο σύνολο της επικράτειας από σήμερα με πρόθεση να διαρκέσει ως τις 9 Μαΐου 2021. 

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε διάγγελμά του πριν δυο ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι « έρχονται πολύ σκληρές ημέρες» ενώ τόνιζε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία έδιναν ότι όχι μόνο 1 αλλά 3 εκατομμύρια Ισπανοί είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (το 2,5% του πληθυσμού).

Το ευρώ κινείται 0,2% χαμηλότερα, στο 1,183 δολάριο, ενώ η στερλίνα χάνει 0,3% και αλλάζει χέρια στο 1,300 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v