Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Το σαφές αποτέλεσμα από την εκλογική αναμέτρηση Τραμπ-Μπάιντεν αναμένουν οι επενδυτές, που παρακολουθούν και τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Αυξάνει το QE η Τράπεζα της Αγγλίας. Ανοδικά ευρώ και στερλίνα.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Υψηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με το βλέμμα των επενδυτών στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μια ημέρα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και άγνωστο παραμένει ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής, αν και οι νίκες που σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, φέρνουν τον υποψήφιο των Δημοκρατιών μόλις έξι ψήφους από τον πολυπόθητο αριθμό των 270 ψήφων εκλεκτόρων.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 1%, η Μαδρίτη επίσης, όπως και το Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 1% υψηλότερα, στις 366 μονάδες. Θετικά κινούνται τα futures της Wall, καθώς η αγορά ελπίζει ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί ποιος κέρδισε τη νέα θητεία.

Στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, παρά τις προβλέψεις για αρνητικά επιτόκια με στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, η βρετανική κεντρική τράπεζα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά ακόμη £150 δισ., φτάνοντας έτσι στα £875 δισ.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 0,5% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.  Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα φτάσει το 2%, ενώ είναι αρκετά χαμηλότερα από τον ρυθμό αύξησης 4,9% του Αυγούστου. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, οι παραγγελίες για made in Germany προϊόντα υποχώρησαν κατά 1,9%, μετά την πτώση κατά 1,7% του Αυγούστου. 

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα πρώτα τριμηνιαία κέρδη για το 2020 ανακοίνωσε η Société Générale το γ' τρίμηνο, ενώ φάνηκε πιο θετική ως προς τις κεφαλαιακές προοπτικές της καθώς οι επιδόσεις των δραστηριοτήτων trading της βοήθησαν την τράπεζα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 862 εκατ. ευρώ, έναντι 854 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.

Η Deutsche Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα βαριές απώλειες για το γ’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο επανέλαβε τον στόχο της για το ρευστό του 2021, παρά την εκτίμηση πως ο φετινός θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω των αυξανόμενων περιορισμών στα ταξίδια, εξ αιτίας της πανδημίας. Ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους 1,97 δισ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών 1,15 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,173, ενώ η στερλίνα κερδίζει 0,2%, στο 1,301 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v