Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας. Οριακές διακυμάνσεις για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αξιολογούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμένονταν, ενώ ο στόχος για τις αγορές τίτλων παρέμεινε αμετάβλητος στα 875 δισ. Στερλίνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε πως από τον Μάιο οι εξελίξεις στην Παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν λίγο ισχυρότερες του αναμενόμενου, ιδιαίτερα στις Αναπτυγμένες Οικονομίες.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητα, με την ανάκαμψη από το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού να οδηγεί στη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών στο λιανεμπόριο από την επανένωση της Γερμανίας προ τριάντα και πλέον ετών, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo.

Όπως επισήμανε ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, η οικονομία της Γερμανίας θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% το β’ τρίμηνο και περαιτέρω 3,6% το γ’ τρίμηνο, με τα «μποτιλιαρίσματα» και τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής να οδηγούν πολλές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές τους.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,87% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,51% στις 7.109 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,86% στις 15.589 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,22% στις 6.631 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,1% στα 73,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.779 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1928.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v