Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ανοδική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικό προσημο υποδέχθηκαν τον Ιούλιο οι ευρωπαικές αγορές. Ισχυρή άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές την πρώτη μέρα του Ιουλίου με την Κριστίν Λαγκάρντ να προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της ευρωπαικής οικονομίας.

«Η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που προβλέφθηκε στην αρχή της πανδημίας, όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η βελτιωμένη προοπτική της οικονομίας λόγω της ταχείας προόδου των εκστρατειών εμβολιασμού έχει μειώσει την πιθανότητα των πολύ δυσμενών σεναρίων» είπε η κα. Lagarde στο ευρωκοινοβούλιο.

«Φυσικά, η αναδυόμενη ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα και λόγω της εξάπλωσης μεταλλάξεων του ιού», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ενώ τα εργοστάσια ήρθαν αντιμέτωπα με την μεγαλύτερη αύξηση του κόστους πρώτων υλών των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (63,1). Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τότε που άρχισε η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, τον Ιούνιο του 1997.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος περιλαμβάνεται στον σύνθετο PMI που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θεωρείται καλός «οδηγός» για την οικονομική ευρωστία, αυξήθηκε από το 62,2 τον Μάιο στο 62,6 τον Ιούνιο.

Παράλληλα, πτώση 2,4% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Μάϊο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, σε πραγματικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Η άνοδος σε μηναία βάση αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στις ευρωαγορές, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,62% στις 455 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 7.125 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,47% στις 15.603 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,71% στις 6.553 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 2% στα 74,89 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχώρησε 0,1% στα 1.770 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1861 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v