Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μία μέρα μετά τη Fed

Οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν άσχημα στην ένδειξη της Fed ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Πτώση 1,6% για τον DAX και 1,3% για τον CAC.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές μία μέρα μετά τη Fed

Αρνητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Οι παγκόσμιες αγορές αντιδρούν άσχημα στην ένδειξη της Fed ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι είναι πιθανό να έρθει μια αύξηση κατά 0,25 ποσοστιαία μονάδα στο βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της. Θα είναι η πρώτη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.

Η δήλωση μετά τη συνεδρίαση της δεν παρείχε συγκεκριμένο χρόνο για το πότε θα έρθει η αύξηση, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η δήλωση έρχεται ως απάντηση στον πληθωρισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Οι αμερικανικές μετοχές έκαναν αρχικά ράλι την Τετάρτη, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων σύντομα, αλλά το κλίμα έχει αλλάξει. Τα futures της Wall υποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης και εξακολουθούν να κινούνται αρνητικά.

Η εικόνα στα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

Στο μέτωπο των εταιρικών ειδήσεων, ανεβάζει τη διαθεσιμότητα των θέσεων η EasyJet το τρέχον τρίμηνο για να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, καθώς μειώνεται ο αντίκτυπος της παραλλαγής Ομικρον της Covid-19. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αεροπορική με έδρα το Λούτον της Αγγλίας σχεδιάζει να αναπτύξει τα δύο τρίτα των θέσεων που είχε πριν από την πανδημία, ενώ θα φτάσει σε σχεδόν κανονικά επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δήλωσή της την Πέμπτη. Η EasyJet σημείωσε ζημία 213 εκατ. λιρών (286 εκατ. δολαρίων) στο οικονομικό της πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς η Deutsche Bank καταγράφοντας κέρδη 145 εκατ. ευρώ (162,7 εκατ. δολαρίων) το τέταρτο τρίμηνο του 2021, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αναλυτές ανέμεναν τριμηνιαία ζημιά 127,58 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, σταθεροποιήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιανουάριο, ενώ η πρόβλεψη για τον Φεβρουάριο αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 μονάδες σε μηνιαία βάση, στις -6,7 μονάδες, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v