Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 1,7%. Οι αγορές αντέδρασαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην ένδειξη της Fed ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια.

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές κλείνουν μια εβδομάδα ακραίας αστάθειας μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική. 

H πτώση των μετοχών βαθαίνει τις μεσημεριανές ώρες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, καταγράφοντας πιο μεγάλη αρνητική κίνηση από την αναμενόμενη πτώση 0,3%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2%, το Λονδίνο 1,3%, το Παρίσι 1,7%, η Μαδρίτη 1,6% όπως και το Μιλάνο.

Οι αγορές αντέδρασαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν την ένδειξη της Fed ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία.

Μετά από ένα απότομα αρνητικό άνοιγμα την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν και έκλεισαν 0,7% υψηλότερα, αφού τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν ως επί το πλείστον υψηλότερα την Παρασκευή μετά από μια ακόμη συνεδρίαση μεταβλητότητας στη Wall Street, ενώ τα futures δείχνουν υψηλότερο άνοιγμα στη Wall Street αργότερα μέσα στην ημέρα, ενισχυμένα από τα κέρδη της Apple αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ρεκόρ εσόδων σε ένα τρίμηνο.

Ράλι κάνει η μετοχή της Apple στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, καθώς τα τριμηνιαία έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σηματοδοτώντας μια νίκη ενάντια στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας που τροφοδοτείται από την πανδημία και τις ελλείψεις τσιπ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των  123,9 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του έτους χρήσης, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει 119,1 δισ. δολάρια κατά μέσο όρο. Τα κέρδη ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις και η εταιρεία προέβλεψε ότι οι πωλήσεις θα αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

Ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH δήλωσε την Πέμπτη ότι βλέπει την αύξηση της ζήτησης για προϊόντα μόδας, τσάντες και κοσμήματα να συνεχίζεται το 2022 μετά από μια απότομη επιτάχυνση στην αύξηση των πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, στα 20,04 δισ. ευρώ.

Η Toyota Motor Corporation ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 10.495.548 οχήματα.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, ο Warren Buffet είναι ακόμη μία φορά πιο πλούσιος από τον Zuckerberg. Στα 91 του χρόνια είναι ο μόνος άνθρωπος μεταξύ των 10 πλουσιότερων στον κόσμο, του οποίου η περιουσία έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v