Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα κάνουν οι ευρωαγορές εν αναμονή πληθωρισμού

Τα σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν οι επενδυτές, περιμένοντας τον τιμάριθμο ευρωζώνης που θα ανακοινώσει αύριο η Eurostat. Σταθερότητα στις αγορές συναλλάγματος.

Αλμα κάνουν οι ευρωαγορές εν αναμονή πληθωρισμού

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη μετά από αρνητική έναρξη εβδομάδας που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή. Οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση της προκαταρκτικής εκτίμησης της Eurostat για τον πληθωρισμό Αυγούστου της ευρωζώνης αύριο Τετάρτη.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,8%, το Λονδίνο 0,3% (χθες ήταν κλειστό λόγω αργίας), το Παρίσι 1,3% όπως και η Μαδρίτη, ενώ το Μιλάνο κατά 1,7%.

Σε συνέδριο των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, ο Πάουελ έδειξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν, σε μια προσπάθεια να δαμάσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Στην πολυαναμενόμενη ετήσια ομιλία του για πολιτική στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία μας» για να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Αναγνώρισε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα σχόλια του Πάουελ επαναλήφθηκαν από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel το Σαββατοκύριακο. Επιβεβαίωσε την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργήσουν επιθετικά για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να σύρουν τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν επίσης χαμηλότερα τη Δευτέρα ενώ κινήθηκαν μεικτά σήμερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στα $0,99, ενώ η στερλίνα παραμένει στο 1,171 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v