Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Τρίτη μέρα απωλειών για τον ευρωπαικό δείκτη Stoxx 600. Μηδένισε τα κέρδη του 2022 ο FTSE 100 του Λονδίνου. Στο επίκεντρο τα macro. «Βουτιά» 5,6% για το πετρέλαιο.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά τα απογοητευτικά macro στην Ευρωζώνη και εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg.

Παράλληλα, βουτιά έκανε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου ενάμιση έτους, την ώρα που ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ ο περιορισμένος ενεργειακός εφοδιασμός ωθεί την περιοχή πιο κοντά σε ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηφόρισε στο 97,6 τον Αύγουστο από 99 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg περίμεναν πτώση στις 98 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,67% στις 419 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,88% στις 7.361 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 12.961 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 6.210 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή αργού WTI σημειώνει «βουτιά» 5,6% στα 91,62 δολ, και η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 0,7% στα 1,736 δολ.

Παράλληλα, το ευρώ ενισχύεται 0,3 σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0028 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v