Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στους «μετασεισμούς» της SVB

Eπεκτείνουν τα κέρδη τους μετά τον πληθωρισμό ΗΠΑ. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,6%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι 1,4%. O τραπεζικός δείκτης κινείται θετικά κατά 1,5%.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στους «μετασεισμούς» της SVB

Σταθερά ανοδικά κινούντα τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες μετά τις ασταθείς πρωινές διαπραγματεύσεις, αν και οι... μετασεισμοί από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συνεχίζουν να ταρακουνούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι τράπεζες «βούλιαξαν» τις ευρωαγορές στη χθεσινή συνεδρίαση - η μετοχή της HSBC υποχώρησε 3,9%, της Commerzbank 12% και της Credit Suisse 9,4% (αφού πρώτα είχε πιάσει ιστορικό χαμηλό).

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 6% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Το αποτέλεσμα του περασμένου μήνα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τον Dow Jones. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν στο 6,4%.

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%. 

Επεκτείνουν τα κέρδη τους τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αυτή την ώρα (15:04΄) η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,6%, το Λονδίνο 0,6%, το Παρίσι 1,4%, η Μαδρίτη 2,2% και το Μιλάνο κατά 1,5%. O τραπεζικός δείκτης κινείται θετικά κατά 1,5%. 

Η Credit Suisse Group δήλωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης. H μετοχή της χάνει ακόμη 5%.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού κινήθηκαν καθοδικά σήμερα Τρίτη, σε μια ασταθή συνεδρίαση, μετά από απώλειες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των χρεοκοπημένων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες για πέμπτη ημέρα, καθώς το σχέδιο στήριξης των καταθετών της SVB δεν κατάφερε να στηρίξει και τις τραπεζικές μετοχές.

Οι διεθνείς χρηματοοικονομικές μετοχές έχασαν 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές μείωσαν την έκθεση σε τράπεζες από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Την ίδια ώρα, η αγορά ομολόγων σφυρίζει λήξη στις αυξήσεις επιτοκίων. «Οι αποδόσεις 2ετών κάτω από τα επιτόκια αναφοράς σάς λένε ότι ο κύκλος αυξήσεων θα τελειώσει, απλά δεν σας λένε πότε», τονίζουν οι αναλυτές, ξεδιπλώνοντας τα σήματα που στέλνει για Fed και ΕΚΤ το επόμενο διάστημα.

Ανοδικά κινούνται τα futures της Wall (στο +0,7% και για τους τρεις δείκτες) με τους επενδυτές παγκοσμίως να στρέφουν το βλέμμα τους και στην τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένεται το μεσημέρι.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% σε μηνιαία βάση ή στο 6% ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι προβλέψεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα στοιχεία πληθωρισμού του Ιανουαρίου - στο 0,5% μηνιαίως και 6% ετησίως τότε).

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v