Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, βουτιά 3% για τον DAX

Απώλειες 2,1% στο Λονδίνο και 2,5% στο Παρίσι. Βυθίζεται 3,7% η Μαδρίτη και 4,2% στο Μιλάνο. Ο τραπεζικός δείκτης βουτά 6%. Aναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της UniCredit στο Μιλάνο, μετά από βουτιά 7,4%. H μετοχή της Credit Suisse χάνει 10%.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, βουτιά 3% για τον DAX

Κατρακυλούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley. 

Απώλειες 3,3% στη Φρανκφούρτη, 2,1% στο Λονδίνο και 2,5% στο Παρίσι. Βυθίζεται 3,7% η Μαδρίτη και 4,2% στο Μιλάνο. Ο τραπεζικός δείκτης επεκτείνει την πτώση του, υποχωρεί 6%, σύμφωνα με το Reuters. Aναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της UniCredit στο Μιλάνο, μετά από βουτιά 7,4%. H μετοχή της Credit Suisse χάνει 10%. Η μετοχή της First Republic Bank κατρακυλά 70%.

Ηπια ωστόσο κινούνται τα futures της Wall, με τον Dow στο -0,1%, τον S&P στο +0,2% και τον Nasdaq στο +0,7%, σύμφωνα με το CNBC.

Η HSBC ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι θα αγόραζε τον βρετανικό βραχίονα της προβληματικής τράπεζας που εστιάζει στις νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ έναντι τιμήματος 1 λίρας. Οι καταθέσεις των πελατών θα προστατεύονται ως μέρος της συμφωνίας.

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας πάγωσε το τοπικό τμήμα της Silicon Valley Bank στη χώρα μετά την ξαφνική κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας.Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Silicon Valley Bank Germany δεν θα επιτρέπεται να πουλά περιουσιακά στοιχεία ή να πραγματοποιεί πληρωμές προς και από τους πελάτες της, επειδή κινδυνεύει να μην μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, ανέφερε σε δήλωση της σήμερα Δευτέρα η BaFin, όπως είναι γνωστή η ρυθμιστική αρχή. 

Την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank πέρασε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών, μετά από τεράστιες αναλήψεις μια μέρα νωρίτερα που προκάλεσαν bank run. Όλοι οι καταθέτες της SVB θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με κοινή δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve και της FDIC.

Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν τη Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, μία μεγάλη τράπεζα στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν μικτές διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην τελευταία κίνηση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ για τον περιορισμό του περαιτέρω συστημικού κινδύνου.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v