Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή νίκη των αγοραστών στις ευρωαγορές

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές των UBS και Credit Suisse να σημειώνουν «άλμα» άνω του 4%. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου, Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε ανοδική τροχιά.

Ο ευρωπαικός τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,9% με την μετοχή της Deutsche Bank να κερδίζει 2%, της UBS 4,1% και της Credit Suisse 4,2%.

Στο μεταξύ, η UBS Group όρισε τον Sergio Ermotti ως διευθύνοντα σύμβουλό της, αντικαθιστώντας τον Ralph Hamers, σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία της τράπεζας για την εξαγορά της Credit Suisse Group.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ermotti επιστρέφει σε έναν ρόλο που είχε για εννέα χρόνια και ο Hamers μένει στην τράπεζα για μια μεταβατική περίοδο.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,29% στις 450 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,07% στις 7.564 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 15.328 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,39% στις 7.186 μονάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις αναταράξεις γύρω από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αν και ο ρυθμός των αυξήσεων μπορεί να χρειαστεί να επιβραδυνθεί», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Peter Kazimir.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Kazimir προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» οι τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής. Κατά την παρακολούθηση του πληθωρισμού, οι πιέσεις στον δομικό δείκτη θα είναι καθοριστικός παράγοντας στις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια, είπε.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -29,5 τον Απρίλιο, σημειώνοντας άνοδο 1,1 μονάδων σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK στην έκθεσή του την Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να υποχωρήσει 2,3 μονάδες στις 3,7 τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις.

Επιπλέον, σε επίπεδα ρεκόρ κινείται το συνολικό χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα στα 2,3 τρις. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, δήμων και κοινοτήτων έφθασε στο τέλος του 2022 τα 2367,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46,1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ' ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4,6%, στα 1620,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,6% στα 73,60 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.967 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0837 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v