Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ευρωομόλογα, ανοδικά τα yields

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη, ενισχύεται 3,7 μονάδες βάσης, στο 1,55%. Κατά επτά μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 4,28% ενώ κατά 2,8 μονάδες βάσης ανοδικά κινείται του 5ετούς, στο 3,42%.

Πιέσεις στα ευρωομόλογα, ανοδικά τα yields

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη σήμερα Δευτέρα, με το επίκεντρο των επενδυτών στην ενεργειακή κρίση μετά το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού αερίου Nord Stream, το ράλι των τιμών ευρωπαϊκού αερίου (+31%), τη βουτιά των μετοχών, το άλμα του πετρελαίου και το χαμηλό 20 ετών για το ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτη αναφοράς για την ευρωζώνη, ενισχύεται 3,7 μονάδες βάσης, στο 1,55%, του αντίστοιχου γαλλικού με ίδια κίνηση να φτάνει στο 2,18%, του 10ετούς ισπανικού να κινείται ανοδικά κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 2,77% και του 10ετούς ιταλικού να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις - με άνοδο 10 μονάδων βάσης φτάνει στο 3,94%.

Κατά επτά μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 4,28% ενώ κατά 2,8 μονάδες βάσης ανοδικά κινείται του 5ετούς, στο 3,42%.

Εκτός από την ενεργειακή επικαιρότητα, στο επίκεντρο βρίσκονται σήμερα και τα νέα στοιχεία για την οικονομική υγεία του μπλοκ. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση βυθίστηκε, με τους πελάτες να είναι επιφυλακτικοί για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές να περιορίζουν τις αγορές τους, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται ως οδηγός για την οικονομική υγεία, υποχώρησε στο χαμηλό 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από τις 49,9 του Ιουλίου - ήταν χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 49,2. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v