Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,5% για τη Wall

Με σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,5% ολοκλήρωσε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας. Amazon.com και CNet ”χάρισαν” μικρά κέρδη σήμερα στο Nasdaq. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,5% ολοκλήρωσε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας κράτησαν περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, η εικόνα που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες ήταν μικτή, με τους Dow Jones και S&P 500 να κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος, σε αντίθεση με τον Nasdaq, που αν και πρόσκαιρα βρέθηκε στο ”κόκκινο”, κινήθηκε ανοδικά αντλώντας στήριξη από τα σχέδια της Amazon.com για αγορά ιδίων μετοχών έως το ποσό του 1 δισ. δολαρίων, αλλά και τα σενάρια για ενδιαφέρον της Google να αποκτήσει ποσοστό στην CNet Networks.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.182,13 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,53% και διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,4%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.331,29 μονάδες, υποχωρώντας 0,42% για την ημέρα και 4,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Αντίθετα, ο Nasdaq, που ξεκίνησε ανοδικά, βρέθηκε πρόσκαιρα σε αρνητικό έδαφος αλλά επανήλθε σε κερδοφόρα τροχιά χάρη στην στήριξη των Amazon.com και CΝet Networks, έκλεισε τελικά με ημερήσια κέρδη 0,52%, στις 2.304,85 μονάδες, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,5%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια περίπου 1,2 δισ. τεμάχια, ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 2 προς 3. Στο υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, Citigroup, Bank Of America, General Electric και Wells Fargo.



Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα 2 δισ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερισχύουν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 2. Οι υψηλότερες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των Powershares QQQ Trust, Microsoft, Cisco, Sirius Satellite Radio, E Trade Financial και Yahoo!



Από τον επιχειρηματικό στίβο, ενισχυμένος έκλεισε ο τίτλος της Coca Cola, μετά την αναβάθμιση της σύστασής του από την Bear Stearns σε ”outperform” από ”peer perform”, ενώ κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της McDonald’s, η οποία εμφάνισε αύξηση των πωλήσεών της τον Ιανουάριο.

Από τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, εκτός από αυτές των Amazon.com και CNet Networks, ανοδικά έκλεισαν επίσης οι τίτλοι των Microsoft και Hewlett-Packard, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της McAfee, καθώς η μείωση της κερδοφορίας της στο τρίμηνο κατά 63% ήταν μικρότερη των προσδοκιών.

Με κέρδη έκλεισε και ο τίτλος της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων MBIA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας στο ΑΑΑ.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 1,50%, στα 42,50 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με πτώση 3,95%, στα 11,92 δολάρια. Απώλειες 0,93% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,96 δολάρια, ενώ με πτώση 2,44% στα 0,20 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε στη σημερινή συνεδρίαση η πετρελαϊκή τιμή, με τα συμβόλαια Μαρτίου να κλείνουν στα 91,96 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 4,37%. Υψηλότερα επανήλθε και η τιμή του χρυσού, με το συμβόλαιο Απριλίου να κλείνει στα 923,30 δολάρια η ουγκιά, με άνοδο 1,46%.

Μικτή εικόνα εμφάνισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 1,05% και έκλεισε στις 5.784 μονάδες, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,50% και ολοκλήρωσε στις 6.767,28 μονάδες. Αντίθετα, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 4.709,65 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v