Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 3,5% τον Μάρτιο για τον Dow Jones

Βαριές απώλειες σημείωσε η Wall Street τον Μάρτιο παρά το σημερινό ράλι. Τερμάτισε ανοδικό σερί εννέα τριμήνων για τον Dow Jones. "Άλμα" 4,5% για το Facebook. Κλειστό αύριο το χρηματιστήριο της ΝΥ λόγω καθολικού Πάσχα.

Πτώση 3,5% τον Μάρτιο για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ώθηση από τον τεχνολογικό και ενεργειακό κλάδο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 24.103 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,38% στις 2.640 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,64% στις 7.063 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,5%) και Cisco Systems (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-1,4%) και Merck & Co (-1%).

Και μπορεί η σημερινή άνοδος να ήταν ισχυρή, ωστόσο οι Dow Jones και S&P κατέγραψαν βαριές απώλειες τόσο τον Μάρτιο όσο και στο α’ τρίμηνο του 2018.

Συνολικά, τον Μάρτιο ο Dow Jones υποχώρησε 3,5%, ο S&P 2,7% και ο Nasdaq 2,9%.

Στο τρίμηνο οι Dow Jones και S&P σημείωσαν πτώση 2,3% και 2,7% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,3%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Dow Jones τερμάτισε ανοδικό σερί εννέα τριμήνων, το οποίο ήταν το δεύτερο καλύτερο σερί στην ιστορία του δείκτη μετά τα 11 ανοδικά τρίμηνα του 1997.

«Το τρίμηνο ξεκίνησε αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον με νέα ρεκόρ και πολυετή υψηλά. Η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε να ήταν ο καταλύτης για περεταίρω κέρδη σε συνδυασμό με την βελτίωση της αγοράς εργασίας και της αύξησης των μισθών. Ωστόσο από τότε ο τροχός γύρισε και καθώς κατευθυνόμαστε στην περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν αν τα χειρότερα πέρασαν ή έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson.

Από πλευράς τίτλων, μπορεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών να έχει κλονισθεί για τον τεχνολογικό κλάδο καθώς σημαντικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων ωστόσο σήμερα το Facebook (ερευνάται για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων) ενισχύθηκε 4,5%, η Tesla (ερευνάται για ατύχημα ηλεκτρικού αυτοκινήτου της) σημείωσε άνοδο 3,5% και η Amazon που βρίσκεται στο στόχαστρο του Τραμπ, κινήθηκε υψηλότερα 0,8%.

Αντίστοιχα, στον ενεργειακό κλάδο οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 1,8% και 2,5%.

Στο μεταξύ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αναθεωρήθηκε πτωτικά τον Μάρτιο στις 101,4 μονάδες από 102 προηγουμένως. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον Φεβρουάριο και η αποταμίευση έπιασε υψηλό εξαμήνου καθώς αυξήθηκε κατά 3,4%.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν στις 215.000 από 227.000 προηγουμένως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 64,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.327 δολ./oz.

Στο τρίμηνο, το αργό «εκτοξεύτηκε» 7,7% και το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 0,7%

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2306 από 1,2309 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v