Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι αγοραστές στη Wall Street

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Από «βουτιά» 400 μονάδων γύρισε σε άνοδο (+230 μ.) ο Dow Jones. Επέστρεψε πάνω από τις 7.000 μονάδες ο Nasdaq. Υποχώρησε το δολάριο.

Κέρδισαν τις εντυπώσεις οι αγοραστές στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρά τις ανησυχίες για πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδιο για την επιβολή δασμών 25% σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων ως αντίποινα «στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας δεκαετιών με την κάλυψη του Πεκίνου».

Η Κίνα απάντησε με την επιβολή επιπλέον δασμών 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων η σόγια, τα αυτοκίνητα και τα χημικά.

«Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ηλίθιους ή ανίκανους ανθρώπους που αντιπροσώπευαν τις ΗΠΑ. Τώρα έχουμε εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολάρια τον χρόνο, με κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας επιπλέον 300 δισ. δολαρίων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ.

«Η διοίκηση του Τραμπ παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι κλιμακώνοντας την ένταση με την Κίνα, ωστόσο κατανοώ εν μέρει γιατί ο Λευκός Οίκος ακολουθεί αυτή την ταχτική. Δεν μπορούμε να έχουμε ελεύθερο εμπόριο μόνο από τη μία πλευρά», ανέφερε ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Μινεάπολης, Neel Kashkari.

Στο μεταξύ η αξιωματούχος της Fed, Lael Brainard υποστήριξε σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη ότι ίσως είναι κατάλληλος ο χρόνος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να ζητήσει από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια προκειμένου να προστατευθούν από κινδύνους χρηματοοικονομικής αστάθειας.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις με την έκθεση του ινστιτούτου ADP να κάνει λόγο για δημιουργία 241.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,96% ή 230 μονάδων στις 24.264, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,16% στις 2.644 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,45% στις 7.042 μονάδες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones υποχωρούσε στις 23.523 μονάδες και ο Nasdaq στις 6.811.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Micrsoft (+3,1%) και IBM (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-1%) και Chevron (-0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% στα 63,37 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.340 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,2278 από 1,2271 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,79%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v