Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell-off στη Wall Street

«Βουτιά» άνω των 600 μονάδων για τον Dow μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Νέους δασμούς 100 δισ. σε κινεζικά προϊόντα που σκέφτεται ο Τραμπ, για αντίποινα προειδοποιεί το Πεκίνο. Χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Νέο sell-off στη Wall Street

Διευρύνονται οι απώλειες για το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα, την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και των στοιχείων για την απασχόληση, που ήταν σημαντικά χαμηλότερα τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Dow Jones  υποχωρεί κατά 2,54% (622 μονάδες) στις 23.889 μονάδες, κατά 2,22%  ο δείκτης S&P 500 στις 2.603 μονάδες και κατά 2,18% ο δείκτης Nasdaq στις 6.922 μονάδες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες ότι «έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου» να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο. Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.

Η Κίνα από την πλευρά της προειδοποίησε πως είναι απόλυτα προετοιμασμένη να «απαντήσει» στις νέες απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών, με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας να τονίζει πως υπό αυτές τις συνθήκες οι δυο πλευρές δεν μπορούν να κάνουν καμία διαπραγμάτευση.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως «μπορεί να υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις» στις χρηματαγορές ως αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για τις «κακόβουλες ενέργειές της ανά τον κόσμο».

Λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου. Η μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 103.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, έναντι των 193.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν προστεθεί 326.000 νέες θέσεις. Το ποσοστό της ανεργίας, πάντως, παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,1%.

Το κλίμα στη Wall Street επιβάρυναν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόουμ Πάουελ, ο οποίος είπε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανόν να χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προκειμένου να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v