Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «εμπορικός πόλεμος» βύθισε τη Wall Street

Βαθιά στο κόκκινο η Wall Street υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Το κλίμα επιβάρυνε και το «σήμα» Πάουελ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Πτώση 574 μονάδων για τον Dow Jones. «Βουτιά» 2,5% για το πετρέλαιο.

Ο «εμπορικός πόλεμος» βύθισε τη Wall Street

Βαριές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που για τον Dow Jones έφθασαν κάποια στιγμή να ξεπερνούν τις 700 μονάδες, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε τελικά με απώλειες 574 μονάδων, ή 2,34%, στις 23.931 μονάδες, ο δείκτης  S&P 500 με πτώση 2,21% στις 2.04 μονάδες και 2,3% ο δείκτης Nasdaq στις 6.913 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,7%, ο S&P 500 1,4% και ο Nasdaq 2,1%.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζει επιβολή επιπλέον δασμών 100 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, με το Πεκίνο να προειδοποιεί πως δεν θα διστάσει να απαντήσει, τονίζοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Από τον Λευκό Οίκο πάντως επιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αν και ο Στήβ Μνούτσιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου.

Ο κ. Τραμπ ίσως για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να δεχθεί πλήγμα από την επιβολή δασμών, ενώ ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως «ίσως υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις» στα χρηματιστήρια λόγω της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα.

Σημειώνεται πως σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις και κατά της Ρωσίας, με τη Μόσχα να απαντά πως καμία πίεση δεν θα την αναγκάσει να αλλάξει την πορεία της.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του σήμερα στο Σικάγο, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόουμ Πάουελ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, προκειμένου να παραμείνει ελεγχόμενος ο πληθωρισμός. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, είπε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει αν θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την απασχόληση Μαρτίου στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν χειρότερα του αναμενόμενου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η μεγαλύτερη αναπτυγμένη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 103.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, έναντι των 193.000 που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Φεβρουάριο είχαν προστεθεί 326.000 νέες θέσεις εργασίας. Ως ποσοστό, η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,1%.

Η αναζωπύρωση των φόβων για εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν άφησε ανεπηρέαστο το πετρέλαιο, με το αργό να καταγράφει πτώση 2,5%, καθώς η Κίνα είναι μεγάλος εισαγωγέας αμερικανικού πετρελαίου. Ο χρυσός ενισχύονταν κατά 0,6% στα 1.336 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρούσε κατά 0,37% έναντι του ευρώ στα 1,2287 δολάρια.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v