Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ για S&P και Nasdaq με τα φώτα στραμμένα στον Πάουελ

Η ομιλία του Τζέρομ Πάουελ έδωσε ώθηση στη Wall Street με τους S&P και Nasdaq να πιάνουν ενδοσυνεδριακό ιστορικά υψηλά. Λήξη συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, χωρίς εκτόνωση της εμπορικής έντασης. Χάνει έδαφος το δολάριο. Κέρδη 1,5% για το αργό.

Ρεκόρ για S&P και Nasdaq με τα φώτα στραμμένα στον Πάουελ

Κέρδη καταγράφει η Wall Street με στήριξη από την ομιλία του επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στο Jackson Hole.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο Πάουελ δεν βλέπει ρίσκο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας ή σημάδια ότι ο πληθωρισμός επιταχύνει πάνω από το στόχο (2%) και υπερασπίστηκε την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Κέρδη 0,74% για τον Nasdaq, στις 7.936 μονάδες, υψηλότερα 0,53% ο Dow, στις 25,793 μονάδες, ανοδική κίνηση κατά 0,52% για τον S&P 500, στις 2.871 μονάδες.

Τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού και της εμπορικής έντασης στην οικονομία.

Η Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και ακόμη μία φορά μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να «μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενος» με αυτές τις κινήσεις.

Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν να επιβραδυνθεί σταδιακά η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.  

Στο μεταξύ, μετά από δύο μέρες, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το θέμα του εμπορίου, μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Συμφωνία συγκεκριμένη και πρόοδος δεν υπήρξε.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν 1,7% τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να μειωθούν κατά 0,5%. Οπως υπενθυμίζει το CNBC, τον προηγούμενο μήνα είχαν σημειώσει αύξηση 0,8%.

Η μεγάλη πτώση στα νέα συμβόλαια για επιβατικά αεροπλάνα οδήγησαν την αρνητική πορεία, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες, εκτός από τη Boeing, ανέφεραν ότι είχαν καλά αποτελέσματα και ενδυναμωμένο επιχειρηματικό κλίμα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,5% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1601, περιμένοντας την ομιλία Πάουελ. Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, χάνει 0,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,5%, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν αναμένεται να περικόψουν σημαντικό όγκο πετρελαίου από την αγορά.

Ήδη, οι φορτώσεις των ιρανικών τάνκερ κινούνται χαμηλότερα κατά περίπου 700.000 βαρέλια ανά ημέρα, τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο. Αν η τάση συνεχιστεί, θα ξεπεράσει και τις μεγαλύτερες προσδοκίες, αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται στο 2,84%.

Στο ταμπλό, η Autodesk κάνει άλμα 14% μετά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και η HP χάνει 2,9%, καθώς τα έσοδα τρίτου τριμήνου δεν ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις – αν και τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v