Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδοφόρος ο Σεπτέμβριος για Dow Jones και S&P

Σχεδόν αμετάβλητη έκλεισε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Κέρδη 1,9% για τον Dow Jones τον Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο το εμπόριο και η Ιταλία. "Βουτιά" 13,9% για τη Tesla. Μηνιαίο "άλμα" για το πετρέλαιο.

Κερδοφόρος ο Σεπτέμβριος για Dow Jones και S&P

Επιφυλακτική στάση τήρησαν οι επενδυτές στη Wall Street καθώς προβληματίζουν οι εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ και οι εξελίξεις στην Ιταλία.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο μόλις 0,07% ή 18 μονάδων στις 26.458, ο S&P παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος (έχασε μισή μονάδα) στις 2.913 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 8.046 μονάδες.

Τον Σεπτέμβριο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,9%, ο S&P 0,4% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,8%.

Στο μεταξύ, ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα των ΗΠΑ με Κίνα και Καναδά στο εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα έχουν παγώσει μετά την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα του Πεκίνου με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, οι συζητήσεις με τον Καναδά για την αναθεωρημένη NAFTA συνεχίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο να δηλώνει δυσαρεστημένος με τις διαπραγματευτικές ταχτικές που ακολουθεί η Οττάβα.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τις εξελίξεις στην Ιταλία καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια να ανέλθει στο 2,4% -τρεις φορές πάνω σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό.

«Το έλλειμμα που συμφωνήθηκε…μπορεί να μην εκφράζει το χειρότερο δυνατό σενάριο ωστόσο παραμένει κακό σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς», σχολίασε ο επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της ACG Analytics, Larry McDonald.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέβασαν τόνους τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες ισχυρών κερδών. Ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη από τον Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη τελική μέτρηση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 100,1 μονάδες, από 96,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Παράλληλα, «βουτιά» 13,9% σημείωσε η μετοχή της Tesla μετά τη μήνυση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC) σε βάρος του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ίλον Μασκ, κατηγορώντας τον για απάτη, αφού ανάρτησε σειρά "ψευδών ή παραπλανητικών" μηνυμάτων στο Twitter, που αφορούσαν την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από τη Wall Street.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,8% στα 72,12 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.186 δολ./oz.

Τον Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού «εκτινάχθηκε» 6,5% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1607 δολ. από 1,1643 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 3,05%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v