Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. «Άλμα» 17,3% για τη μετοχή της Tesla. Πάνω από τα 75 δολ. το πετρέλαιο

Τρίτη σερί άνοδος για τον Dow Jones

Με ανοδικές διαθέσεις κινήθηκε η Wall Street καθώς και ο Καναδάς (μετά το Μεξικό) συμφώνησε στην αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter «τη νέα, φανταστική εμπορική συμφωνία» μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

«Είναι μια καταπληκτική συμφωνία για τις τρεις χώρες που διορθώνει τις ελλείψεις και τα λάθη της NAFTA», επεσήμανε ο Τραμπ, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα συμφωνία «ανοίγει αγορές στους αγρότες μας και τη βιομηχανία μας, περιορίζει τους δασμολογικούς φραγμούς προς τις ΗΠΑ και θα φέρει πιο κοντά τρία μεγάλα κράτη απέναντι στον ανταγωνισμό από τον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, «άλμα» 17,3% σημείωσε η μετοχή της Τesla μετά τον διακανονισμό ανάμεσα στον Ελον Μασκ και τις ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με το tweet του Αυγούστου για έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Υπό τη συμφωνία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC), ο Μασκ και η Tesla θα πληρώσουν $20 εκατ. πρόστιμο, ενώ ο πρώτος θα αφήσει την καρέκλα του προέδρου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης μεταποίησης ISM υποχώρησε στις 59,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 61,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση του δείκτη στις 60,7 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,73% ή 192 μονάδων στις 26.651, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,36% στις 2.924 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 8.037 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,8%), Chevron (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Intel (-1,8%) και Walt Disney (-0,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών σημειώνοντας άνοδο 2,8% στα 75,30 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.191 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1578 δολ. από 1,1604 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,09%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v