Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και εμπόριο προβλημάτισαν τη Wall Street

Τρίτη σερί πτώση κατέγραψε ο Dow Jones ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο Nasdaq. Στο επίκεντρο το εμπόριο. «Βουτιά» 7,1% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Πετρέλαιο και εμπόριο προβλημάτισαν τη Wall Street

Ήπια πτωτικά κινήθηκε η Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και πολλές εναλλαγές προσήμων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,4% ή 100 μονάδες στις 25.286, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 2.722 μονάδες ενώ ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος στις 7.200 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (-2,2%) και Boeing (-2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (+1,7%) και American Express (+1,4%).

Στο μεταξύ, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κάντλοου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νέες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ φέρεται να έχει υποβάλει στον Λευκό Οίκο προσχέδια εισηγήσεων που εξετάζουν την επιβολή δασμών 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε Ε.Ε. και Ιαπωνία όσο υπάρχει εποικοδομητική πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να «εκνευρίζεται» με την έλλειψη προόδου στον διάλογο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του μαύρου χρυσού μετά την προειδοποίηση του ΟΠΕΚ ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά πετρελαίου το 2019, καθώς η Παγκόσμια Οικονομία επιβραδύνεται και η προσφορά των ανταγωνιστών Παραγωγών αυξάνεται ταχύτερα του αναμενόμενου.

Η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε για 12η μέρα, τούτη τη φορά κατά 7,1% στα 55,69 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 32% στα 2,87 δις. δολάρια ή 2,51 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ενισχύθηκαν 5,1% στα 26,30 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 2,26 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 26,26 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, στα 100 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 353 δισ. δολάρια ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 253 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.201 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1269 δολ. από 1,1219 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 3,14%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v