Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μαζί με Apple και Goldman Sachs

Απώλειες σημειώνουν για τρίτη ημέρα οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για το εμπόριο και την άνοδο του δολαρίου. Χάνει 500 μονάδες ο Dow Jones. Βουτιά 4% για Apple και 7% για Goldman Sachs. Μικρή πτώση για τον χρυσό.

Υποχωρεί η Wall Street μαζί με Apple και Goldman Sachs

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος του δολαρίου, οι πιέσεις στις μετοχές των Apple και Goldman Sachs, αλλά και οι ανησυχίες για το εμπόριο προβληματίζουν τους επενδυτές. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 2% ή 500 μονάδες στις 25.469 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 2,5% στις 7.222 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,49% στις 2.739 μονάδες. 

Oι εννιά από τους 11 τομείς του S&P βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τους τομείς του real estate και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να είναι οι μόνοι που κινούνται ανοδικά. 

Στο ταμπλό, απώλειες 4% σημειώνει η μετοχή της Apple, μετά τις ενδείξεις για πιο αδύναμη ζήτηση iPhone το τελευταίο τρίμηνο. H Lumentum περιέκοψε το outlook για τα κέρδη και τα έσοδα, λέγοντας ότι έλαβε αίτημα από έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της για μείωση των παραγγελιών κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο πελάτης αυτός πιστεύεται ότι είναι η Apple. 

Η μετοχή της Lumentum καταρρέει, με απώλειες 30,9%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι μετοχές άλλων προμηθευτών της Apple, μεταξύ των οποίων οι Cirrus Logic, Qorvo και Skyworks Solutions. 

Βoυτιά 7% πραγματοποιεί η μετοχή της Goldman Sachs, τη μεγαλύτερη των τελευταίων επτά ετών. Η μετοχή της επενδυτικής τράπεζας έχει υποχωρήσει 10% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του σκανδάλου με τo κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας. Δύο πρώην στελέχη της Goldman Sachs κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές για δωροδοκία αξιωματούχων, κλοπή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου εμπλέκουν στο σκάνδαλο και τον πρώην CEO της επενδυτικής τράπεζας, τον Λόιντ Μπλακφάιν. 

Η μετοχή της SAP βουτάει 5%. Η εταιρεία λογισμικού συμφώνησε να εξαγοράσει την Qualtrics International έναντι 8 δισ. δολαρίων.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή της General Electric, η οποία υποχωρεί 7,2% και κινείται κάτω από τα 8 δολάρια για πρώτη φορά από το 2009. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1268 δολ./ευρώ.

Το αμερικανικό νόμισμα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεπτά μηνών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,8% στα 59,68 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας κέρδη μιας ποσοστιαίας μονάδας. Το συμβόλαιο της αμερικάνικης ποικιλίας έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για ενδέκατη διαδοχική συνεδρίαση. 

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v