Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq. Οριακή άνοδος στο τέλος για τον Dow Jones. Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά το χθεσινό ράλι στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημοκρατικοί επανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεμπουμπλικανοί κέρδισαν τη Γερουσία με μικρότερη πλειοψηφία.

«Πιστεύουμε ότι η διαίρεση του Κογκρέσου είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τις αμερικανικές όσο και για τις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan, Marco Kolanovic. «Πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να υπολογίζει στο Κογκρέσο ή στη Fed για περεταίρω νομισματική χαλάρωση, οπότε θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί ώστε η οικονομία να συνεχίσει να τρέχει, πιθανότατα αποφεύγοντας έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε νωρίτερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Όπως αναμενόταν η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 2% έως 2,25%.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό» επισημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC).

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 1973.

Ειδικότερα, συνολικά 1,62 εκατ. έλαβαν επίδομα ανεργίας στο τέλος Οκτωβρίου, λιγότεροι κατά 8.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τις 28 Ιουλίου του 1973.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,04% ή 11 μονάδες στις 26.191, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 2.806 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,53% στις 7.530 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3M (+1,3%) και Walgreen Boots (+1,2%) και τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των Caterpillar (-0,2%) και Exxon Mobil (-1,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 1,6% στα 60,67 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1360 δολ. από 1,1425 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 3,24%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v