Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed και το εμπόριο. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Οριακή πτώση στη Wall Street

Μικρή πτώση σημείωσε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και στην επικείμενη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ- Σι Τζινπίγκ.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση-σύμφωνα με τα πρακτικά- ότι μια ακόμα αύξηση επιτοκίου «θα είναι επιβεβλημένη σύντομα», αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν τη συζήτηση για το πότε πρέπει να διακόψουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής εξέτασαν μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα ρίσκα από το εξωτερικό και τα σημάδια επιβράδυνσης σε ορισμένους τομείς της οικονομίας που είναι ευαίσθητοι στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο μεταξύ, η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της και στην διάσκεψη των G20 που θα λάβει χώρα στην Αργεντινή το Σαββατοκύριακο. Οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα είναι στο επίκεντρο της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε κάτι με την Κίνα αλλά δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω» ανέφερε νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ. «Γιατί αυτό που έχουμε τώρα είναι δισεκατομμύρια δολαρίων να έρχονται στις ΗΠΑ με τη μορφή δασμών ή φόρων, οπότε πραγματικά δεν ξέρω» πρόσθεσε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους ήτοι κατά 0,6%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2%, με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (PCE), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed. O δομικός δείκτης PCE, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα Τρόφιμα και την Ενέργεια, ενισχύθηκε κατά 1,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Επιπλέον, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τις 234.000 την τελευταία εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε στις 24 Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο κατά 10.000.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι λιγότερες(220.000), ενώ είναι στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Μάιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,11% ή 27 μονάδες στις 25.338, ο S&P σημείωσε πτώση 0,22% στις 2.737 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 7.273 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,5%) και Pfizer (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,4%) και Visa (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,3% στα 51,45 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.230 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στο 1,1390 δολ. από 1,1368 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v