Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Ισχυρή άνοδο σημειώνουν οι δείκτες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Διέγραψε τα κέρδη το δολάριο. Ανοδικό γύρισμα για χρυσό και αργό. Κέρδη 2,5% για την Boeing. Στο 3,04% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Ράλι στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Διευρύνουν τα κέρδη οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι τα επιτόκια βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το ουδέτερο επίπεδο. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,8% ή 500 μονάδες στις 25.183 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,6% στις 7.199 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 1,37% στις 2.719 μονάδες. 

Τα επιτόκια της Fed βρίσκονται «ελάχιστα κάτω» από το ουδέτερο επίπεδο, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

«Τα επιτόκια βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο και βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία, το οποίο σημαίνει ότι ούτε θα επιτάχυναν ούτε θα επιβράδυναν την ανάπτυξη» ανέφερε σε ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης ο Τζερόμ Πάουελ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική της Fed «απέχει πιθανότατα αρκετά από το ουδέτερο επίπεδο».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 3,5%, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 4,2%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,6% το τρίτο τρίμηνο αντί για 4% που είχε μετρηθεί τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των ΗΠΑ διευρύνθηκε 1,3%, φτάνοντας στα $77,2 δισ. από το αναθεωρημένο ποσό των $76,3 δισ. του Σεπτεμβρίου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,1% στα 51,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει κέρδη 0,6% στα 1.227 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,128 δολ./ευρώ.

Ο δείκτης του δολαρίου που παρακολουθεί τις κινήσεις του έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων σκαρφάλωσε στις 97,43 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο του τελευταίου έτους.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί 3,04%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing σημειώνει άνοδο 2,7% στα 326 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v