Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στη Wall Street μετά τη Fed

Διέγραψαν τις απώλειες οι δείκτες, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Προς το 3% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ανακάμπτει το αργό πετρέλαιο. Διολισθαίνει το δολάριο.

Θετικό γύρισμα στη Wall Street μετά τη Fed

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι αβέβαιοι για την πορεία των επιτοκίων το 2019. 

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,14% στις 25.404 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,17% υψηλότερα στις 7.304 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,17% στις 2.748 μονάδες. 

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι μια ακόμα αύξηση επιτοκίου «θα είναι επιβεβλημένη σύντομα», αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησαν τη συζήτηση για το πότε πρέπει να διακόψουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους που εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν σύντομα αυξήσεις επιτοκίων, ήταν αβέβαιοι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι το υψηλό χρέος στον μη τραπεζικό επιχειρηματικό τομέα, και ειδικά το υψηλό επίπεδο των μοχλευμένων δανείων, καθιστά την οικονομία πιο ευάλωτη σε μια απότομη κάμψη της διαθέσιμης πίστωσης, το οποίο θα μπορούσε να διογκώσει τον αρνητικό αντίκτυπο ενός αρνητικού σοκ στην οικονομική δραστηριότητα» τονίζεται στα πρακτικά.

Την Τετάρτη οι δείκτες έκλεισαν με κέρδη πάνω από 2%, τα υψηλότερα τους τελευταίους οκτώ μήνες, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.O κ. Πάουελ έστειλε διαφορετικό «σήμα» σε σχέση με τον Οκτώβριο στους επενδυτές, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το ουδέτερο επίπεδο.

«Τα επιτόκια βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο και βρίσκονται ελάχιστα κάτω από το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων του επιπέδου που θα ήταν ουδέτερο για την οικονομία, το οποίο σημαίνει ότι ούτε θα επιτάχυναν ούτε θα επιβράδυναν την ανάπτυξη» ανέφερε σε ομιλία του στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης ο Τζερόμ Πάουελ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο ίδιος είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική της Fed «απέχει πιθανότατα αρκετά από το ουδέτερο επίπεδο».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,6% τον Οκτώβριο, τη μεγαλύτερη τη φετινή χρονιά.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2%, με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (PCE), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Fed.

O δομικός δείκτης PCE, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια, ενισχύθηκε κατά 1,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών βούτηξε ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, σημειώνοντας πτώση 2,6% στις 101,1 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,5% στα 51,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,15% υψηλότερα, στα 1.231 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ σημειώνει άνοδο έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1379 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,02%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Abercrombie & Fitch πραγματοποιεί άλμα πάνω από 17%, μετά την ανακοίνωση κερδών τριμήνου που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Βουτιά 8% σημειώνει η μετοχή του Twitter. Το Politico μετέδωσε ότι το Fox News μποϊκοτάρει την πλατφόρμα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v