Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

Βαριές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 800 μονάδες. «Βουτιά» 3,24% για S&P και 3,8% για Nasdaq. Εμπόριο και ομόλογα πυροδότησαν ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ. Πτώση 6,9% για Caterpillar.

Ελεύθερη πτώση στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς κόπασε ο ενθουσιασμός από την –προσωρινή- εμπορική ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας ενώ προβλημάτισε η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Ο Dow Jones «βούλιαξε» 3,1% ή 799 μονάδες στις 25.027, ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,24% στις 2.700 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,8% στις 7.158 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (-6,9%), Boeing (+4,8%), Intel (-4,7%) και JP Morgan (+4,4%) ενώ o μόνος τίτλος που κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος ήταν η Procter & Gamble (+0,1%).

Υπενθυμίζεται ότι οι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Πίνγκιγκ συμφώνησαν το Σάββατο να μην προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον δασμών στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να στηρίξουν το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Ειδικότερα οι ΗΠΑ συμφώνησαν να «κρατήσουν» τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων στο 10%.

Αν στις επόμενες 90 μέρες διαπραγματεύσεων δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αύξηση των δασμών στο 25%, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται να μην είναι ξεκάθαρο… ακόμα για και για τον Λευκό Οίκο, είναι η ημερομηνία έναρξης των κρίσιμων 90 ημερών, είτε από την 1η Δεκεμβρίου είτε από την 1η Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως είναι «άνθρωπος των δασμών», λέγοντας πως όσοι κάνουν επιδρομή στον πλούτο των ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν.

«Δεν ξέρω γιατί οι αγορές έκαναν ράλι τη Δευτέρα με αφορμή τη συγκεκριμένη είδηση», ανέφερε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird, Bruce Bittles.

«Οι επενδυτές επαναξιολογούν τη συνάντηση Τραμπ- Σι. Η αγορά θέλει ειδήσεις για συγκεκριμένα βήματα που θα μειώσουν τους δασμούς και όχι ευχές», σχολίασε ο Brent Schutte της Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Επιπλέον, η «βουτιά» στο επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 3% προκάλεσε ανησυχίες για την δυναμική της εγχώριας ανάπτυξης. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,91% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 2,87%.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδότησε φόβους για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόδοση ανάμεσα στον τριετή και τον πενταετή και ανάμεσα στον διετή και το πενταετή τίτλο αντιστράφηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για τις πρώτες αντιστροφές στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αντιστροφή της καμπύλης ανάμεσα στον δεκαετή και τον διετή τίτλο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 53,25 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κέρδισε 0,6% στα 1.246 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1343 δολ. από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v