Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bυθίζεται στο «κόκκινο» η Wall με το βλέμμα στα treasuries

Ισχυρή πτώση σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση. Βουτιά 780 μονάδων για τον Dow Jones. Ανοδικό γύρισμα για το δολάριο. Ράλι για τα treasuries. Νέα άνοδος για τον χρυσό.

Bυθίζεται στο «κόκκινο» η Wall με το βλέμμα στα treasuries

Διευρύνουν τις απώλειες οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδοτεί φόβους για ενδεχόμενη ύφεση και παράλληλα επανέρχονται οι φόβοι για το εμπόριο.

O Dow Jones διολισθαίνει 3,1% ή 780 μονάδες στις 25.064 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,43% χαμηλότερα στις 7.185 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,93% στις 2.708 μονάδες. 

Οι επενδυτές καλωσόρισαν αρχικά την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την αύξηση των δασμών στην Κίνα στο 25% τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά γρήγορα επέστρεψαν οι ανησυχίες για το αν οι δύο δυνάμεις θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως είναι «άνθρωπος των δασμών», λέγοντας πως όσοι κάνουν επιδρομή στον πλούτο των ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν. 

Δεδομένου ότι δεν είναι προγραμματισμένες για σήμερα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ή οικονομικών στοιχείων, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην τιμή του πετρελαίου και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί έξι μονάδες βάσης στο 2,9%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών. Η πτωτική κίνηση έχει οδηγήσει το spread με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου στις 11,828 μονάδες βάσης, τη μικρότερη διαφορά από το 2007.

Η απόδοση ανάμεσα στον τριετή και τον πενταετή και ανάμεσα στον διετή και το πενταετή τίτλο αντιστράφηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για τις πρώτες αντιστροφές στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Οι αναλυτές αναμένουν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αντιστροφή της καμπύλης ανάμεσα στον δεκαετή και τον διετή τίτλο.

Η αντιστροφή της καμπύλης και τα σχόλια από αξιωματούχους τους Fed ωθούν τους επενδυτές να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο ύφεσης ή «παγώματος» στις αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δήλωσε trader συναλλάγματος της Silicon Valley Bank στο Reuters.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται 1,3% υψηλότερα στα 53,66 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου.

Ο χρυσός διευρύνει τα χθεσινά κέρδη, καταγράφοντας άνοδο 0,38% στα 1.244 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διαγράφει τις απώλειες έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1397 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple υποχωρεί 4% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής σε «hold» από «buy» από την HSBC.

Βαριές απώλειες σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Η μετοχή της Goldman Sachs βουτάει 3% και της J.P. Morgan 3,2%. 

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v