Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Στο «κόκκινο» η Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να «βουλιάζει» 3% και να περνά σε «bear market». Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 10 ετών στον Dow Jones. Εβδομαδιαίες απώλειες 11% για το πετρέλαιο.

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για «λουκέτο» στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά η μετοχή του Twitter «βούλιαξε» 6,8%, του Facebook 6,5%, της Netflix 6% και της Amazon 5,6%.

Από πλευράς δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 1,82% ή 415 μονάδες στις 22.444, ο S&P σημείωσε πτώση 2,06% στις 2.416 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε σε επίπεδα «bear market», χαμηλότερα 2,99% στις 6.332 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (-5%) και American Express (-4,4%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (+7%) και McDonalds (+0,8%).

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και S&P «βούλιαξαν» 7% και ο Nasdaq 8,4%.

Στο μεταξύ, oι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν ένα προσωρινό νομοσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει την διάθεση κονδυλίου 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους που προωθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στην Γερουσία αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες για μία διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το “Politico.”

«Οι Δημοκρατικοί, των οποίων τις ψήφους χρειαζόμαστε στη Γερουσία, πιθανότατα θα ψηφίσουν κατά του Τείχους Ασφαλείας ακόμη και αν γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα αναγκαίο. Εάν οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν όχι, θα γίνει shutdown που θα κρατήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λαός δεν θέλει Ανοιχτά Σύνορα και Εγκληματικότητα!», ανέφερε στο twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, πολιτική αναταραχή προκάλεσε η παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, υπέβαλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο με τον οποίον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρθηκε σε συμμάχους και χειρίστηκε αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, μόλις μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος δήλωσε πως θα αποσύρει τις δυνάμεις από τη Συρία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,4% αντί για 3,5% που είχε μετρηθεί αρχικά.  Η ήπια αναθεώρηση του ΑΕΠ αντανακλά μειώσεις στην καταναλωτική δαπάνη και στις εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2%.

Στον αντίποδα, υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 98,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 97,5 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 45,59 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.258 δολ./oz.

Συνολικά στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 11% ενώ ο χρυσός κέρδισε 1,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1373 δολ. από 1,1448 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,78%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v