Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στην... κατηφόρα η Wall Street

Παρένθεση αποδεικνύεται το χθεσινό ράλι της αμερικανικής αγοράς. Απώλειες 129 μονάδων για τον Dow Jones. Ενισχύονται οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και τη σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη. Πτώση για το πετρέλαιο.

Επέστρεψε στην... κατηφόρα η Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο -ήταν η ισχυρότερη ημερήσια από το 2009- καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τον εμπορικό πόλεμο Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Στο κόκκινο και οι ευρωπαϊκές αγορές.

O Dow Jones υποχωρεί 0,59% στις 22.743 μονάδες (μείον 129 μονάδες), ο Nasdaq χάνει 1,05% στις 6.485, ενώ ο S&P 500 σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 0,74%, στις 2.450 μονάδες.

Πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια κατέγραψαν τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας το Νοέμβριο, λόγω κυρίως των χαμηλότερων πωλήσεων, του αυξημένου κόστους και των πιο χαμηλών τιμών. Τα στοιχεία υπενθυμίζουν και επαναφέρουν τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα βιομηχανικά κέρδη υποχώρησαν 1,8% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, ενώ τον Οκτώβριο είχαν σημειώσει αύξηση κατά 3,6%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019 και να παραμείνει σταθερή στη συνέχεια», υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις αναμένονται να αυξηθούν με αργό ρυθμό, καθώς μειώνεται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», προσθέτει.

Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, την έκδοση διατάγματος που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE, επικαλούμενος εθνική ανάγκη, εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες να μειώσει την παρουσία των δύο επιχειρήσεων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογικές εταιρείες δουλεύουν υπό την κινεζική κυβέρνηση και ο εξοπλισμός τους χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει τους Αμερικανούς.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg οι δύο χώρες θα έχουν εμπορικές συνομιλίες στις αρχές Ιανουαρίου. H αμερικανική αποστολή, υπό την ηγεσία του αναπληρωτή αντιπροσώπου για το Εμπόριο Jeffrey Gerrish, θα ταξιδεύσει στο Πεκίνο στις 7 Ιανουαρίου, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνει η κινεχική πλευρά.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα είναι οι πρώτες επαφές μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζίνπινγκ, στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, όπου αποφασίστηκε τρίμηνη ανακωχή της εμπορικής διαμάχης.

Tην ίδια ώρα και παραμένοντας στη σινοαμερικανική κόντρα, η Huawei Technologies αναμένει 21% άλμα στα έσοδα το 2018, φτάνοντας στα 109 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πιο γρήγορος ρυθμός επιχειρηματικής ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών.

Ο Guo Ping υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους εργαζομένους, ότι η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει 26 συμβόλαια 5G και αναμένει οι παραγγελίες για smartphones το 2018 να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο αριθμός των Αμερικανών που έκανε αίτηση για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 49 ετών, υποδηλώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000, στις 216.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρεί 0,2%, στα 96,82.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό χάνει σχεδόν 1,5% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 45,63 δολάρια ανά βαρέλι. Ανοδικά κινείται ο χρυσός (+0,4%), στα 1.278 δολάρια/ουγγιά.

Ο αυξανόμενος προστατευτισμός, οι εμπορικές διαμάχες και η απρόβλεπτη αμερικανική κυβέρνηση έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη μεταβλητότητα της τιμής πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά 4,3 μονάδες βάσης, στο 2,754%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Caterpillar, Boeing και Deere καταγράφουν απώλειες άνω του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v