Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street

Το επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί πλήγμα από την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, τα αυξημένα αμερικανικά επιτόκια, το μερικό shutdown και τα σενάρια αποχώρησης του Τζερόμ Πάουελ. Υποχωρεί ο δείκτης δολαρίου, ενισχύεται το αργό.

Ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος η Wall Street, μία μέρα μετά την εντυπωσιακή επιστροφή των αγοραστών στο… παρά πέντε. Η χθεσινή άνοδος της αμερικανικής αγοράς έδωσε στήριξη στην Ασία αλλά κυρίως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Dow Jones κερδίζει 0,68% και φτάνει στις 23.326 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 1% στις 6.650, ενώ ο S&P 500 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,8%, στις 2.509 μονάδες.

Οι επενδυτές έχουν δεχθεί απότομες κινήσεις στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών -την παραμονή Χριστουγέννων- ακολούθησε η ανοδική συνεδρίαση της Τετάρτης.

Οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν ανοδικά και την Πέμπτη –το τελευταίο μισάωρο του trading- βοηθώντας να περιοριστούν οι απώλειες που καταγράφηκαν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί πλήγμα από τη συνεχιζόμενη εμπορική κόντρα των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, τα αυξημένα αμερικανικά επιτόκια, το μερικό κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ, αλλά και από τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Τραμπ να εξετάζει την αποχώρηση του Τζερόμ Πάουελ από την προεδρία της Fed.

Στο μέτωπο της σινοαμερικανικής εμπορικής κόντρας, η Κίνα ανοίγει την πόρτα του διαλόγου, αποφασίζοντας να επιτρέψει για πρώτη φορά στην ιστορία της εισαγωγές ρυζιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην κίνηση της, οι αναλυτές αναγνωρίζουν μία θετική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Το πράσινο φως από τις κινεζικές αρχές δόθηκε την Παρασκευή και έρχεται λίγο πριν τον νέο γύρο συζητήσεων για την εμπορική διαμάχη τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης εκεχειρίας που συμφώνησαν Τραμπ και Σι στην Αργεντινή.

Στο μέτωπο της ρωσοαμερικανικής κόντρας, η ρωσική εταιρεία αλουμινίου Rusal ανακοίνωσε ότι τοποθετεί στη θέση του προέδρου τον Jean-Pierre Thomas. Η αλλαγή στην προεδρία είναι μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης για να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα άρει τις κυρώσεις εναντίον της Rusal, της μητρικής της En+ και της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας EuroSibEnergo, εάν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση για να μειώσουν τα μερίδια του επιχειρηματία Ολεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της Ουάσιγκτον.

Στις εταιρικές ειδήσεις, την τοποθέτηση του Larry Ellison, ιδρυτή και εκτελεστικού προέδρου της Oracle, και της Kathleen Wilson-Thompson στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, προτείνει η εταιρεία, σε συμφωνία με τον διακανονισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Tesla και ο CEO της, Ελον Μασκ, συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο να αναλάβει νέος πρόεδρος και να εντάξουν δύο ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.

Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι ο Μασκ παραπλάνησε τους επενδυτές μέσω Twitter, λέγοντας το καλοκαίρι ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» για την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστηριο στα $420 ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, παραλύει το αμερικανικό δημόσιο από το shutdown. Από το περασμένο Σάββατο έχει ανασταλεί η λειτουργία μέρους του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού στις ΗΠΑ. Αιτία είναι η κόντρα Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας. Οι περισσότεροι ωστόσο Αμερικανοί (47%) κατηγορούν τον Πρόεδρο για το θέμα.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, χάνει 0,3% και διαμορφώνεται στα 96,27.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό κερδίζει 1,4% και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 45,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται σταθεροποιητικά, στο 2,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v