Εκτοξεύτηκε η Wall Street

Την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από το 2009 πέτυχαν την Τετάρτη οι Dow Jones, S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο οι εταιρείες λιανικού εμπορίου και οι ενεργειακές. Εκτινάχθηκαν οι πετρελαϊκές τιμές. Ενισχύθηκε και το δολάριο. Μικρή πτώση για το χρυσό.

Εκτοξεύτηκε η Wall Street

Mε μια εντυπωσιακή άνοδο έσπασε το τετραήμερο καθοδικό σερί της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σήμερα τα ισχυρότερα ημερήσια κέρδη από το 2009, στον απόηχο της κατρακύλας της Δευτέρας, στην οποία τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P βρέθηκαν στο χείλος της bear market.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα βρέθηκαν κυρίως οι εταιρείες λιανικού εμπορίου αλλά και οι ενεργειακοί κολοσσοί, που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη λόγω της ανόδου των πετρελαϊκών τιμών.

Ωστόσο αναλυτές της αγοράς εξέφρασαν επιφυλάξεις για την διάρκεια που μπορεί να έχει το ράλι στη Wall Street. Τονίζουν ότι η συνεχόμενη κριτική του Αμερικανού προέδρου στον επικεφαλής της Fed, τα δημοσιεύματα για «σύννεφα» στις σχέσεις Τραμπ-Μνούτσιν αλλά και το κυβερνητικό shutdown αποτελούν παράγοντες ανησυχίας που δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Οι επενδυτές αποτίμησαν και τις νέες τελευταίες δηλώσεις Τραμπ. O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών. «Ναι έχω» απάντησε όταν ρωτήθηκε αν έχει εμπιστοσύνη στον Μνούτσιν. «Πολύ ταλαντούχος, πολύ έξυπνος» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed αυξάνει τα επιτόκια πολύ γρήγορα. «Αυξάνουν τα επιτόκια πολύ γρήγορα» σημείωσε από το Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά νομίζω ότι θα το καταλάβουν σύντομα, πραγματικά το πιστεύω» επισήμανε σύμφωνα με το CNBC.

Στο προσκήνιο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου λόγω των πωλήσεων της εορταστικής περιόδου. Κέρδη υψηλότερα του 5% κατέγραψε η Amazon καθώς η εταιρεία σημείωσε πωλήσεις ρεκόρ μέχρι τώρα στις γιορτές. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι μετοχές των Walmart, Target, Macy’s.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Tesla με αφορμή τα θετικά σχόλια αναλυτών για τις προοπτικές της εισηγμένης.

Aπό τον δείκτη Dow 30 σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι των Apple, Home Depot, Cisco, Βοeing αλλά και οι μετοχές των Exxon Mobil, Chevron.

Tο πετρέλαιο κατέγραψε ισχυρή άνοδο ύψους 8,56% με την τιμή του να κλείνει στα 46,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,16%, στα 1.269 δολάρια ανά ουγκιά.

Σε ότι αφορά τις ισοτιμίες, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ με την ισοτιμία τους στα επίπεδα του 1,134.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 22.878 μονάδες με κέρδη 4,98%. Η συγκεκριμένη ημερήσια άνοδος είναι για τον δείκτη η μεγαλύτερη στην ιστορία του (1.086 μονάδες).

Ο S&P ενισχύθηκε 4,96%, στις 2.467 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κέρδισε σήμερα 5,84%, στις 6.554 μονάδες.

Aξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο δείκτης Nasdaq είχε «εισέλθει» σε bear market καθώς είχε καταγράψει απώλειες 23,6% από τα υψηλά της 29ης Αυγούστου. Mέχρι και τη συνεδρίαση της (Δευτέρας) 24ης Δεκεμβρίου ο S&P υποχωρούσε 19,8% από τα ιστορικά υψηλά της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Dow Jones είχε χάσει το 18,8% της αξίας του από το ρεκόρ της 3ης Οκτωβρίου 2018.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v