Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικο sell off στη Wall Street

«Βουτιά» 653 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones στη χειρότερη παραμονή Χριστουγέννων στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Στα πρόθυρα «bear market» ο S&P. Νέα επίθεση Τραμπ στη Fed. Σε χαμηλό δύο ετών το πετρέλαιο.

Χριστουγεννιάτικο sell off στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Ο Dow Jones «βούλιαξε» 2,91% ή 653 μονάδες στις 21.792, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,71% στις 2.351 μονάδες -στα όρια «bear market»- και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,21% στις 6.192 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε νωρίτερα λόγω της αργίας των Χριστουγέννων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (-5,8%), Microsoft (-4,2%), Johnson & Johnson (-4%) και Procter & Gamble (-3,9%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, η καθησυχαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για την αμερικανική οικονομία δεν είχε αντίχτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως έγινε γνωστό ο Στίβεν Μνούτσιν είχε επικοινωνία με τους CEO’s των έξι μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Οι CEOs επιβεβαίωσαν πως έχουν άφθονη ρευστότητα διαθέσιμη για δανεισμό», τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας πως ο κ. Μνούτσιν «επιβεβαίωσε επίσης πως δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τις εκκαθαρίσεις ή τα περιθώρια και πως οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν σωστά».

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Fed τη Δευτέρα, παρομοιάζοντας την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ με έναν παίχτη του γκολφ ο οποίος «δεν το έχει».

«Το μόνο πρόβλημα με την οικονομία μας είναι η Fed. Δεν μπορούν να αφουγκραστούν την αγορά» έγραψε ο κ. Τραμπ στο Twitter.

«Η Fed είναι σαν έναν πανίσχυρο παίχτη του γκολφ ο οποίος δεν μπορεί να σκοράρει γιατί δεν το έχει - δεν έχει απαλό χτύπημα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η αμερικανική γερουσία διέκοψε προσωρινά τις συζητήσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που θα έβαζε τέλος στη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ και μετέθεσε τις διαπραγματεύσεις για μετά τα Χριστούγεννα.

«Η Γερουσία θα συγκληθεί για μια συνεδρίαση τεχνικού επιπέδου την 24η Δεκεμβρίου. Η επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προβλέπεται για την 27η Δεκεμβρίου» δήλωσε ο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για το θέμα της χρηματοδότησης ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 6,7% στα 42,53 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.271 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1418 δολ. από 1,1370 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v