Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Σε θετικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 256 μονάδες. Έβδομη σερί άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πιέσεις στον χρυσό.

Νέα άνοδος στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street στον απόηχο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πηγαίνουν πολύ καλά».

«Η κόντρα ΗΠΑ- Κίνας για παγκόσμια κυριαρχία αναμένεται να συνεχιστεί για χρόνια, ωστόσο και οι δύο οικονομίες επιβραδύνουν και καμία κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση», σχολίασε αναλυτής.

Και παρά την αισιοδοξία Τραμπ και αναλυτών, δημοσίευμα της WSJ ανέφερε ότι ενώ ΗΠΑ και Κίνα έχουν σημειώσει πρόοδο στην συρρίκνωση των εμπορικών τους διαφορών, οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμα μακριά από την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Αρχικά το δημοσίευμα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο S&P και Nasdaq ωστόσο γρήγορα επέστρεψαν σε θετικό έδαφος.

Τελικά, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,09% ή 256 μονάδες στις 23.787, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 2.574 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,08% στις 6.897 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,7%) και Verizon (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-0,5%) και Travelers (-0,4%).

Στο μεταξύ, την επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια εξέφρασε για πολλοστή φορά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. λέγοντας πως θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία, αν η κεντρική τράπεζα μείωνε το επιτόκιο σε μηδενικά επίπεδα.

«Τα νούμερα της οικονομίας δείχνουν πραγματικά καλά. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχα μακροχρόνια μηδενικά επιτόκια όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, αντί για τα γρήγορα αυξανόμενα ομαλοποιημένα επιτόκια που έχω σήμερα. Αυτό θα ήταν τόσο εύκολο! Και πάλι όμως οι αγορές έχουν ανέβει πολύ μετά τις εκλογές του 2016» έγραψε ο κ. Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η εμπιστοσύνη διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 104,4 μονάδων, καταγράφοντας πτώση 0,4 μονάδων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για έβδομη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 2,6% στα 49,78 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1439 δολ. από 1,1476 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v