Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street μετά το ράλι

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες με το βλέμμα στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Διολισθαίνει το δολάριο. Κέρδη για χρυσό και αργό. Στο 2,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Ανοδος στη Wall Street μετά το ράλι

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα μετά το ράλι της Παρασκευής, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,62% στις 23.577 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,41% υψηλότερα στις 6.834 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,97% στις 2.556 μονάδες. 

Την Παρασκευή, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,3% ή 764 μονάδων, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 3,4% υψηλότερα και ο Nasdaq 4,3%.

H επίδοση της Παρασκευής έσωσε τους Dow Jones και S&P 500 από το χειρότερο πρώτο τριήμερο σε νέα χρονιά από το 2000. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί 0,5% από την αρχή του έτους, ο S&P 500 1% και ο Nasdaq 1,6%.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος τόνισε ότι οι εμπορικοί δασμοί είναι πλήγμα για την κινεζική οικονομία και τη δυνατότητα του Πεκίνου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να εμποδίσει την κοινωνική αναταραχή.

Πρόσθεσε ότι η Κίνα σήμερα πια καταλαβαίνει πόσο εξαρτάται η οικονομία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα για καλό διακανονισμό με την Κίνα όσον αφορά το άμεσο εμπόριο, ωστόσο τα δομικά ζητήματα και η συμμόρφωση είναι πιο δύσκολα θέματα, τόνισε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 57,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 59 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης είχε ανέλθει στις 60,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,13% στα 49 δολάρια το βαρέλι.

O χρυσός σημειώνει άνοδο 0,57% στα 1.293 δολάρια η ουγγιά. Σε σημείωμά της η Goldman Sachs προβλέπει ότι το αργό θα ανέλθει στα 55 δολάρια το βαρέλι το 2019.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει δύο μονάδες βάσης, στο 2,647%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1465 δολ./ευρώ.

Στο ταμλό, η μετοχή της Amazon πραγματοποιεί ράλι 3,2% στα 1.626 δολάρια. Η άνοδος αυτή οδήγησε την κεφαλαιοποίηση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου υψηλότερα από εκείνη της Microsoft. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v