Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη κερδοφόρα συνεδρίαση στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Επέστρεψε στις 24.000 μονάδες ο Dow Jones. Ένατη σερί άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πέμπτη κερδοφόρα συνεδρίαση στη Wall Street

Κέρδη για πέμπτη συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street παρόλο που προβλημάτισαν τόσο οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου των πολυκαταστημάτων Macy’s όσο και η υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας της αεροπορικής εταιρείας American Airlines.

Οι ανακοινώσεις των δύο εταιρειών θεωρήθηκαν προάγγελος αρνητικών ειδήσεων ενόψει των εταιρικών αποτελεσμάτων που θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται από την επόμενη εβδομάδα, με πρώτες- μεταξύ άλλων- τις τράπεζες JP Morgan, Bank of America, BlackRock και Morgan Stanley.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ επανέλαβε σε ομιλία του στο οικονομικό κλαμπ της Ουάσιγκτον ότι «η Fed έχει τη δυνατότητα να είναι υπομονετική όσον αφορά τα επιτόκια, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις αναφορικά με το ομοσπονδιακό «shutdown».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς την Τετάρτη.

«Μόλις έφυγα από τη συνεδρίαση με τον Chuck και τη Nancy, χάσιμο χρόνου εντελώς», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Ρώτησα τί θα συμβεί σε 30 μέρες, εάν ανοίξω τις υπηρεσίες, θα εγκρίνετε την ασφάλεια των συνόρων που περιλαμβάνει το τείχος;», πρόσθεσε. «Η Nancy είπε "όχι". Εγώ είπα bye-bye, τίποτα άλλο δεν δουλεύει!».

Επιπλέον, σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι πιθανό να κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης για να εξασφαλίσει πόρους για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, εφόσον δεν υπάρξει μια συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, ο Kινέζος υπουργός εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει σε μια άτυπη ανακωχή του εμπορικού πολέμου μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,51% ή 121 μονάδες στις 24.001, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 2.596 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 6.986 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2,7%) και Caterpillar (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2,7%) και Merck & Co (-1,5%).

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που μεταδίδει το CNBC. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 225.000.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε για ένατη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,4% στα 52,59 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1499 δολ. από 1,1545 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,73%.


Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v