Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Πάνω από τα $50 το αργό. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 2,73% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς διατηρείται το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 23.924 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,6% στις 6.938 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,3% στις 2.588 μονάδες.

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Οι συνομιλίες διήρκησαν περισσότερο από το αναμενόμενο και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σύντομα θα δημοσιευθούν λεπτομέρειες, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος, που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνομιλίες παρατάθηκαν για τρίτη ημέρα, πέραν της προγραμματισμένης διάρκειά τους, γεγονός που καταδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές λαμβάνουν «στα σοβαρά» τη διαδικασία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τεντ ΜακΚίνεϊ, ο Αμερικανός υφυπουργός Γεωργίας αρμόδιος για το Εμπόριο και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε ότι η αμερικανική αποστολή θα επιστρέψει στις ΗΠΑ αργότερα σήμερα, ύστερα από «μερικές καλές ημέρες».

«Νομίζω ότι πήγαν καλά» δήλωσε ο ΜακΚίνεϊ για τις συνομιλίες. «Ήταν καλό για εμάς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υιοθέτησαν μια πολύ πιο επιφυλακτική στάση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από ότι κατέδειξε το ανακοινωθέν.

«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, ειδικά σε ένα περιβάλλον με υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις, η επιτροπή έχει την πολυτέλεια να είναι υπομονετική όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» σημειώνεται στα πρακτικά στης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές και οι κίνδυνοι για το outlook είχαν προβληματίσει τους αξιωματούχους.

«Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και οι αυξημένες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθιστούσαν το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών αυξήσεων λιγότερο ξεκάθαρο από ότι προηγουμένως» επισημαίνεται στα πρακτικά. Οι αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και ορισμένοι σημείωσαν πως ίσως θα έπρεπε να «αναθεωρηθεί κατάλληλα η μελλοντική καθοδήγηση στις επερχόμενες συνεδριάσεις».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 2,8% στα 51,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% υψηλότερα, στα 1.286 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,147 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παραμένει αμετάβλητη στο 2,73%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Chesapeake Energy πραγματοποιεί άλμα 13,9%. Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άνοδο 1,2% σημειώνει η μετοχή της Apple. Σε συνέντευξη του στο CNBC ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού Τιμ Κουκ υποστήριξε πως η μακροχρόνια υγεία της εταιρείας είναι καλύτερη από ποτέ.
Απώλειες 8,7% σημειώνει η μετοχή της Constellation Brands.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v