Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το τετραήμερο ράλι

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών στο «λουκέτο» στις ΗΠΑ και στο εμπόριο. Πτώση για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το τετραήμερο ράλι

Μικρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, ενώ συνεχίζεται για 19η ημέρα το μερικό «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,1% στις 23.918 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,09% στις 6.963 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,06% στις 2.586 μονάδες. 

Οι τρεις δείκτες είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο S&P 500 και ο Dow Jones βρέθηκαν μια ανάσα από το να βγουν εκτός περιοχής διόρθωσης.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως η κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να είναι υπομονετική όσον αφορά τα επιτόκια, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό, 

Υπογράμμισε πως η Fed δεν έχει κάποιο σχέδιο για συγκεκριμένες αυξήσεις επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να αλλάξει πολιτική αν χρειαστεί, επισήμανε. Πρόσθεσε επίσης πως δεν βλέπει κάποιον άμεσο κίνδυνο ύφεσης.

Όσον αφορά τον ισολογισμό της Fed, υποστήριξε πως θα είναι αρκετά μικρότερος από τα σημερινά επίπεδα.

 

Από τα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 17.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 216.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση. Ηταν χαμηλότερος από την πρόβλεψη των οικονομολόγων δημοσκόπησης του Reuters, που εκτιμούσαν ότι θα φτάσει το 2,1%. Τον Νοέμβριο ήταν 2,2%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού επίσης αυξήθηκε λιγότερο από τις προβλέψεις, με τον ρυθμό αύξησης να είναι ο πιο αργός των τελευταίων δύο ετών. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ενισχύθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 225.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,3% στα 51,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,02% υψηλότερα στα 1.292 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,152 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,71%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v