Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 443 μονάδες. Στο επίκεντρο το εμπόριο. Μικτά τα macro στις ΗΠΑ. Εβδομαδιαία άνοδος άνω του 5% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς οι επενδυτές βλέπουν όλο και πιο κοντά μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lightizer, είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χι.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα, με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ να εύχεται οι δύο πλευρές να φτάσουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα κηρύξει σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης τις ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Τραμπ τόνισε ότι θα υπογράψει τη διακήρυξη σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως η απόφαση του θα προκαλέσει νομική διαμάχη, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Pepsi Co καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4,83 δολ. από ζημιές 50 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα μπορεί να μειώθηκαν οριακά σε σχέση με πέρυσι στα 19,52 δισ. δολάρια ωστόσο ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,74% ή 443 μονάδες στις 25.883, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,09% στις 2.775 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,63% στις 7.472 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P ενισχύθηκαν για όγδοη διαδοχική εβδομάδα.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3,2%) και JP Morgan (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-0,7%) και Apple (-0,4%).

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε κατά 0,6% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3%.

Στον αντίποδα, ανέκαμψε ο δείκτης μεταποίησης Empire State τον Φεβρουάριο μετά το χαμηλό έτους.

Με άνοδο κατά 4,9 μονάδες, έφτασε στις 8,8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed Νέας Υόρκης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάγνωση ύψους 7,6, σύμφωνα με έρευνα του Econoday.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,2% στα 55,59 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.322 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε πάνω από 5% και ο χρυσός 0,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1301 δολ. από 1,1298 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 2,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v