Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι φόβοι για την ανάπτυξη ρίχνουν τη Wall Street

Διολισθαίνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Βουτάει το ευρώ. Υποχωρεί 3% η Nike. Στο 2,43% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Oι φόβοι για την ανάπτυξη ρίχνουν τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη και την επιστροφή των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,4% στις 25.595 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,9% στις 7.688 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,5% στις 2.810 μονάδες.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit, η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν έξι ετών αυτόν τον μήνα, λόγω της μεγάλης πτώσης που κατέγραψε η ζήτηση.

Ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης μειώθηκε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, έναντι του 51,9 που ήταν τον Φεβρουάριο και των 52 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης συρρικνώθηκε περαιτέρω, στο 47,6 τον Μάρτιο από 49,3 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2013. Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο PMI υπηρεσιών θα ενισχυόταν λίγο, στο 49,5, ενώ ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι προέβλεπαν στη χειρότερη περίπτωση μείωση του δείκτη στο 48,4.

Oι μετοχές διεύρυναν τις απώλειες μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις του 3μηνου εντόκου γραμματίου και του 10ετούς ομολόγου αντιστράφηκαν για πρώτη φορά από το 2007.

Η απόδοση του 10ετούς διολίσθησε περίπου 10 μονάδες βάσης στο 2,43%, ενώ του 3μηνου εντόκου υποχώρησε μια μονάδα βάσης στο 2,46%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις τιμές. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί από τα υψηλά του 2019 στα 59,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,3% υψηλότερα, στα 1.311 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ισχυρά κέρδη έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,307 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike υποχωρεί 3% στα 88 δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά προβλημάτισε η αδύναμη αύξηση των πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v