Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πάουελ ανησύχησε τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ. Υποχώρησε το δολάριο. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο. Στο 2,53% το αμερικανικό 10ετές.

Ο Πάουελ ανησύχησε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την παραδοχή του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ ότι «η επιβράδυνση Κίνας και Ευρώπης επηρεάζει τις ΗΠΑ».

«Βλέπουμε τώρα μια κατάσταση στην οποία η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και το ίδιο η κινεζική οικονομία, αν και η ευρωπαϊκή οικονομία περισσότερο» τόνισε ο κ. Πάουελ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNBC. «Όπως η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη ήταν ούριος άνεμος, η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να είναι αντίθετος άνεμος για την οικονομία μας» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν αφήσει όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο μεταξύ, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι θα αφήσει τους δασμούς που επέβαλε σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα».

«Δεν λέμε ότι θα τους καταργήσουμε, λέμε ότι θα τους αφήσουμε» σημείωσε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αν κάνουμε τη συμφωνία με την Κίνα, η Κίνα θα πρέπει να ζήσει με τη συμφωνία» πρόσθεσε.

Επιπλέον, πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, καθώς κατηγορείται για «αντιανταγωνιστική» συμπεριφορά στην αγορά διαφημίσεων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσοστό της Google στην αγορά των online διαφημίσεων φτάνει το 72% στην ΕΕ και, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμποδίζει τις ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν άλλους ενδιάμεσους διαφημίσεων αντί της Google. Κατά την Κομισιόν, η Google επιβάλει ρήτρες αποκλειστικότητας στις ιστοσελίδες και εμποδίζει την είσοδο των ανταγωνιστών της στην αγορά.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,55% ή 141 μονάδες στις 25.745, ο S&P σημείωσε πτώση 0,29% στις 2.824 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 7.728 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,1%) και McDonalds (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,4%) και UnitedHealth (-2,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό τεσσάρων μηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,4% στα 59,83 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.301 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1431 δολ. από 1,1352 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 2,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v