Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το κερδοφόρο σερί του S&P

Πτώση σημείωσε ο S&P μετά από οχτώ διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Απώλειες 190 μονάδων για τον Dow Jones. Εδραιώνεται πάνω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός. Από το υψηλό πέντε μηνών υποχώρησε το πετρέλαιο.

Τερμάτισε το κερδοφόρο σερί του S&P

Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street εξαιτίας των ανησυχιών μιας ενδεχόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ- Ε.Ε.

Ειδικότερα οι υπηρεσίες εμπορίου στις ΗΠΑ (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση --εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά-- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Μεταξύ άλλων, ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. εξετάζει να προχωρήσει σε αντίποινα, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing.

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter ανέφερε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας $11 δισ.! Η ΕΕ έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!».

Στο μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% από 2,9% το 2019.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,72% ή 190 μονάδες στις 26.151, ο S&P σημείωσε πτώση 0,6% στις 2.878 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,56% στις 7.909 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1,7%) και Coca Cola (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-2,5%) και Dow Inc. (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε από το υψηλό πέντε μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,6% στα 64,02 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.308 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1267 δολ. από 1,1265 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 2,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v